Cat la suta suntem dependenti de semnificatia straveche a unui cadou si de semnificatia pe care noi o dam acelui cadou ?
Am auzit ca e de preferat ca sefului sa-i oferi un cadou intr-un anumit fel incat sa nu interpreteze… cumva… Am citit ca iubitului sau iubitei e bine sa-i oferi lenjerie intima sau un parfum… E deja o lege nescrisa ca unei femei ii place sa primeasca flori… si probabil cand exista vreo cearta barbatul vine acasa cu flori… si femeia il iarta…
Oare si-a pus vreodata intrebarea acea femeie daca se bucura deoarece chiar ii plac florile sau se bucura deoarece a fost programata in acest fel prin ceea ce a citit sau a invatat despre comportamentul femeii in genere ?
Oare cand oferim un cadou ne gandim inconstient la ceea ce vrem noi sau la ceea ce doreste cu adevarat persoana careia ii oferim ? De multe ori oferim ceea ce ne face noua placere, sau ceea ce ne-ar incanta pe noi.
Si de multe ori nu prea cunoastem cu adevarat preferintele persoanei careia dorim sa-i facem un cadou… si atunci alegem ceva impersonal de teama a nu fi respinsi. Regulile de buna cuviinta sunt prezente destul de des in asemenea situatii si ne e destul de greu sa spunem ca nu ne place un cadou sau ca pentru noi nu semnifica acelasi lucru ca pentru celalalt.
Este important sa invatam sa cunoastem ce preferinte avem noi si ceilalti.
Cred ca este necesar sa invatam sa oferim si sa primim. Unii oameni nu stiu sa primeasca si se tem chiar a primi cadouri, asta pentru ca au poate o amintire din trecut in care au invatat ca e dureros sa primesti si sa-ti arati bucuria… sau poate pentru ca in casa parintilor nu se ofereau cadouri… Alte persoane primesc cadoul si dau si ei la randul lor ceva, ca si cum nu ar fi demni decat daca dau ceva in schimb…
Exista si alte tipuri de daruri in afara de cele materializate… Exista daruri morale, daruri spirituale, sufletesti, exista persoane care simt ca au primit un dar daca li se ofera unele servicii. De cate ori o femeia nu ar fi dorit sa i se faca un dar constand intr-o masa la restaurant, sau de cate ori vreun barbat nu s-ar fi simtit ca primind un dar cand sotia il lauda sau ii masa spatele ?
Ce-ar fi sa invatam sa intrebam persoana careia dorim sa-i oferim ceva (mai ales unei persoane apropiate): “Ce iti doresti de ziua ta?” si s-o invitam sa isi exprime dorinta. Chiar daca piere farmecul castigam in onestitate si sinceritate.
Ar fi onest ca persoana in cauza sa raspunda asa cum simte fara sa fie un raspuns de complezenta. Se poate de multe ori sa nu exprimam ceea ce ne-am dori de teama ca celalalt nu ar putea sa ne indeplineasca dorinta si de teama de a nu-l pune intr-o situatie jenanta. Fie si asa merita sa exprimam ce ne-am dori, fara ca celalalt sa se simta obligat sa ne cumpere. Cand exprimam ceea ce dorim creste comuniunea indiferent de ce se intampla in final.
Ce-ar fi sa invatam sa facem daruri si fara de „ocazii speciale”… Ocaziile speciale se gasesc mereu printre noi, important e sa le vedem! Nu e nevoie sa fie Craciun sau Anul Nou sau orice alta sarbatoare ca sa avem placerea de a face un dar. In orice zi primim si oferim ceva… dar nici macar nu ne dam seama.
Chiar si in evenimente cu o conotatie mai putin placuta putem gasi un dar care ni se ofera. Sunt persoane care considera ca o cearta cu un coleg sau un apropiat e ceva negativ. Da, evident ca sentimentele nu sunt tocmai pozitive… dar daca nu ar fi din cand in cand cate o astfel de cearta poate persoanele nici macar nu si-ar cunoaste reciproc punctul de vedere…
La cat mai multe daruri primite si date!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu