marți, 27 octombrie 2009

COMUNICARE

Poate ca multi dintre noi nu intelegem sau nu simtim cu adevarat importanta comunicarii intr-o relatie. Ce este foarte important sa stim: comunicarea intr-o relatie reprezinta esenta acelei relatii. Altfel spus reprezinta placerea reintalnirii zilnice cu “celalalt” sau ceea ce mentine flacara iubirii mereu aprinsa.
Pentru ca, inainte de toate trebuie sa stim sa iesim din ceea ce numim “rutina zilnica” si sa ne facem viata placuta alaturi de cel drag si de ce nu, sa gasim impreuna solutii pentru a salva relatia noastra in momentele de impas, fiindca atunci cand o problema ramane ascunsa, nediscutata, ea se adanceste tot mai mult si se rezolva tot mai greu. Este valabil si aici principiul medicinei care spune ca “este mai usor sa previi decat sa tratezi”.
Chiar daca nu intelegem exact, asa cum am spus inainte, care este importanta unei bune comunicari, daca incepem simplu prin a exersa vom termina la fel de simplu prin a practica. Si pentru ca beneficiile comunicarii in viata de cuplu sunt multiple, veti observa ca va aduce multa lumina in casnicie si nu veti mai putea trai altfel, decat gustand din placerea unei vieti de cuplu armonioase si pline de iubire.
Si daca tot vorbim de iubire, oare ce este iubirea?
Sunt multe definitii ale iubirii in functie de modul in care este perceputa iubirea si de modul in care suntem in stare sa daruim iubirea. Nu stiu care ar fi definitia exacta sau corecta a iubirii, dar stiu exact ca, asa cum spunea unul dintre cei mai buni specialisti din sfera relatiilor umane, parintele Ignacio Larrañaga in cartea sa Casnicie fericita, “Iubirea trebuie sa rasara in fiecare zi cu un chip mereu proaspat.” ( Larrañaga,2006).
Si ca sa raman tot in sfera spirituala, iubirea trebuie sa fie, asa cum reiese din rugaciunea pentru familie compusa de papa Ioan Paul al II- lea, “mai puternica decat toate slabiciunile si crizele prin care trec uneori familiile noastre”.
Familia trebuie sa fie ca o cetate pe care nimeni si nimic sa nu o poata razbate pentru ca este aparata de iubirea care salasuieste in interiorul ei si care este ca un zid de aparare impotriva furtunilor vietii. Si chiar daca uneori insusi aceasta iubire din interior este zdruncinata trebuie sa stiti ca dumneavoastra aveti puterea de a o reface si de a o rezidi. Asadar, inainte de toate pentru aceasta este nevoie sa comunicati.
Comunicarea este de doua feluri:
- verbala (prin cuvinte rostite, tonul vocii, ritmul de vorbire si accentuarea unor cuvinte) si- nonverbala ( prin gesturi si atitudini)
Trebuie sa stim ca ambele tipuri de comunicare sunt la fel de importante. Toti emitem ganduri, traim emotii si avem diferite nevoi. Si atunci cand ne simtim singuri, cu toate ca suntem inconjurati de oameni, cu siguranta avem nevoie de comunicare (Roco, 2004).
Daca atunci cand suntem tristi avem parte de un mic gest de atingere, o imbratisare, un zambet sau un cuvant de incurajare, ni se descreteste fruntea, si nu uitati ca aceasta inseamna de fapt doar comunicare.
Daca emotiile pe care le traim le reprimam si nu le exprimam, se stocheaza in interiorul organismului si se transforma cu timpul in boli. Exprimarea emotiilor prin verbalizare este o forma de eliberare si de reglare a emotiilor ( Petrovai, 2004).
Ce este foarte important insa intr-o relatie, este ca atunci cand ne exprimam emotiile sa existe sinceritate (Nuta, 2002). Ea creaza o punte de legatura inte cei doi parteneri, care cu timpul se va intari daca aceasta sinceritate este prezenta mereu.
Nu ascundeti problemele si nemultumirile ce va apasa! E adevarat ca pot ramane intr-o “cutie a Pandorei”, dar vor ramane nerezolvate pentru ca ele nu au fost discutate si clarifícate si vor redeschide periodic ranile din suflet.
Indemnul este doar la clarificare si nu la cearta sau discutii inutil prelungite. Problemele mai vechi trebuie scoase la suprafata, constientizate si clarificate. Trebuie sa ne clarificam atat gandurile, cat si emotiile si sentimentele intr-o atmosfera nu numai calma dar si deschisa, asa cum se spune “cu sufletul deschis”. De aceea evitati discutiile cand sunteti nervosi sau iritati pentru acel moment cand va puteti deschide sufletele.
Chiar daca pare o terapie putin neplacuta si dureroasa, de a redeschide rani vechi prin discutii, este o terapie care da rezultate, altfel e ca si cum acoperim permanent ceva vechi si dezagreabil cu ceva nou si stralucitor, numai ca ambalajul nu va schimba interiorul.
Cand vreti sa clarificati problemele pe care le aveti in cuplu, cautati sa gasiti solutii de comun acord si evitati reprosurile, judecatile si critica. Acestea sunt forme de agresiune care lezeaza persoana in cauza si ele nu vor face decat sa adanceasca criza.
Cand celalat vorbeste lasati-l sa vorbeasca si ascultati-l intotdeauna cu respect, fara a-l judeca in timp ce vorbeste (Larrañaga,2006). Cand va vine randul comunicati neplacerile dar aveti grija la tonul vocii, la atitudine, la modul de a privi, etc.
Si nu uitati lucrul cel mai important, fiti onesti! Daca nu reusiti sa fiti onesti din punct de vedere emotional cu partenerul de viata, relatia nu va putea evolua indiferent de cat timp stati impreuna (Nuta, 2002).
Cand nu comunici tot ce simti sau ce gandesti, ajungi sa iti dai seama ca nu il cunosti cu adevarat pe celalalt de langa tine pentru ca nu stii ce gandeste, dar cu siguranta nici celalalt nu te cunoaste cu adevarat pentru ca nu i s-a dat aceasta ocazie.
Desigur ca pentru a comunica este nevoie de doi, de un emitator si de un receptor si de a schimba aceste roluri frecvent. Sunt cazuri cand numai unul dintre parteneri are intentia de a comunica si aceasta se intampla mai frecvent dupa mai multi ani de casatorie.
Dar desigur, cu toate recomandarile necesare este important sa tinem cont de diferentele dintre barbati si femei pentru a se putea gasi o cale comuna de comunicare. Psihologia femeilor este diferita de cea a barbatilor, de aceea trebuie sa il cunoastem si sa il intelegem in egala masura pe cel de langa noi.
Trebuie cunoscut faptul ca barbatii si femeile traiesc la fel emotiile dar nu se exprima la fel, de aceea pot aparea nepotriviri in comunicare. Femeile simt nevoia sa isi exprime orice emotie si fac foarte bine acest lucru pe cand barbatii nu stiu sa se exprime la fel de bine (Nuta, 2002).
Daca constientizam bine aceasta diferenta dintre cele doua genuri si ii dam o sansa celuilalt din start, atunci vom porni deja cu dreptul in procesul nostru de comunicare. Si daca reusiti pana la urma sa faceti acest lucru bine, sa imbunatatiti o relatie prezenta, pastrati cu sfintenie ceea ce ati castigat, nu mai lasati sa va intristeze trecutul cu problemele lui, traiti doar in prezent si claditi impreuna un viitor frumos.
Si casniciile cele mai fericite trec prin perioade de crize. Dar aceasta criza poate fi invinsa daca tratam situatia cu intelepciune si nu in ultimul rand cu iubire, si nu orice iubire, ci iubirea de aproapele nostru care este totusi cel mai aproape de noi: partenerul de viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu