vineri, 14 octombrie 2011

Zece secrete ale fericirii in 2

Cine nu-si doreste asa ceva? Iubire eterna, barbatul vietii, o casnicie ca-n povesti... Poate ca asteptati de la noi o reteta miraculoasa? N-o avem, insa va putem oferi cateva reguli "de aur" verificate in timp * 

1. Ganditi pozitiv
* Este o cheie a succesului, in orice privinta. Inclusiv in convietuirea cu un partener. Incercati! *

Pentru o relatie buna, aveti nevoie de la bun inceput de doua lucruri ca "dotare de baza": o legatura sufleteasca trainica si dorinta ferma de a face ca viata dvs. in doi sa fie o reusita. Si anume - pe termen lung, dupa ce betia primei indragosteli s-a risipit si, dintr-o data, incepeti sa bagati de seama ca partenerul are si el cusururi, pe ici, pe colo, ca fiecare om. Desigur, va e limpede ca drumul spre succes nu poate fi simplu. Fericirea nu vi se ofera pe tava, ci se obtine cu perseverenta

si truda. Insa, in momentul cand credeti cu adevarat ca veti fi fericita alaturi de cel pe care-l iubiti, veti avea si nazuinta sincera de a face toate eforturile necesare pentru a va atinge scopul.
* Doriti-va din tot sufletul ca, impreuna cu el/ea, sa aveti o relatie stabila si implinita.
* Autoconvingeti-va ca dispuneti de suficiente calitati pentru a-l face fericit pe partenerul dvs.
* Aveti incredere in partenerul(a) dvs., fiti convins(a) ca si el (ea) va poate face fericit(a).
* Nu va lasati descurajati de exemplele negative din cercul dvs. de cunostinte. Fiecare dintre noi isi faureste singur norocul - numai scepticii neinduplecati si cautatorii de noduri in papura se incapataneaza sa nu creada ca pot exista si casnicii fericite.
* Nu uitati: increderea in sine e in stare sa mute muntii din loc. Asadar: ce ganditi, aceea sunteti!



2. Faceti-va timp
* Timpul inseamna bani? Cine adopta acest principiu si in iubire si-a asigurat, din start, esecul *

"Incetul cu incetul se face otetul", spune o vorba populara plina de intelepciune, ca toate zicalele din batrani. Si un cuplu are nevoie de timp. De mult timp - poate chiar mai mult decat ne-ar conveni uneori. Insa cine nu mai gaseste ragaz pentru o convorbire tihnita, pentru un mic-dejun prelungit, pentru dezmierdari netulburate ar trebui sa-si faca grabnic un examen de constiinta. Oare alte lucruri vi se par mai importante decat frumusetea suprema a vietii - iubirea?
* Faceti-va timp zilnic, de preferinta seara, pentru o convorbire calma, purtata efectiv in liniste. Inchideti televizorul si mobilul si alungati-va odraslele din camera. Aceste clipe va apartin si le veti petrece intre patru ochi. Copiii isi vor reintra in drepturi mai tarziu.
* Includeti cu regularitate in programul dvs. cotidian unele tabieturi, chiar daca nu e intotdeauna foarte usor sa "furati" mereu timp pentru ele din alta parte. De pilda, ati constatat ca va fac bine plimbarile lungi de seara, ca va dau ocazia sa lamuriti anumite probleme sau, pur si simplu, sa schimbati o vorba unul cu altul? Transformati-le intr-un obicei.
* Puneti mana pe creion si hartie si schitati-va o planificare a timpului de care dispuneti, pentru propria dvs. orientare. Veti dobandi astfel o privire de ansamblu, avand posibilitatea sa evaluati mai corect evenimentele si actiunile pe care vi le-ati propus. Intrebati-va daca e, intr-adevar, atat de important sa mergeti la cinema, cand n-ati mai avut nici o seara linistita acasa de cel putin doua saptamani.

3. Vorbiti chibzuit
* Va suna cunoscut? Ati avut o discutie interminabila si n-ati rezolvat nimic? *

Ati cazut din nou in greseala pe care n-ar trebui s-o mai comiteti, in calitatea dvs. de parteneri cu oarecare experienta: ati purtat un dialog al surzilor. Desi e atat de simplu sa discutati in mod constructiv! Sunt de-ajuns cateva reguli de baza, ce infaptuiesc adevarate minuni. N-au dezavantaje de nici un fel: nu ingrasa, nu costa nimic, sunt scutite complet de riscuri si de efecte secundare. Pe locuri, fiti gata - start! Iata ce lipsita de complicatii poate fi comunicarea corecta.
* Inlocuiti cuvintelul "tu" cu "eu", pentru a evita jignirile. Deci nu spuneti: "Tu ma intrerupi mereu", ci: "Eu am de mai multa vreme sentimentul ca nu pot sa-mi duc ideile pana la capat".
* Ascultati ce are de zis partenerul dvs. (si sa nu credeti ca e un lucru usor). Caci a asculta cu atentie inseamna, de fapt, a te pune in situatia interlocutorului, chiar daca asta nu-ti place si probabil ai dori sa dai glas mai intai frustrarilor proprii.
* Certati-va - insa certati-va constructiv. Foarte important: nu va luati unul altuia vorba din gura, ci vorbiti si ascultati cu randul. Nici la manie n-aveti voie sa pierdeti din vedere urmatorul principiu: nu conteaza cine dintre dvs. "castiga" disputa, esentialul este sa ajungeti la o solutie.

4. Exprimati-va dorintele
* Vreti totul sau nimic? Perfect, dati-i drumul! Caci cel care nu doreste n-are cum sa castige *

Ca regula generala, exprimati-va dorintele, chiar si atunci cand - in anumite situatii - acest lucru vi se pare dificil. La urma urmei, partenerul nu va poate citi gandurile. Daca nu stie ca dvs. aveti o predilectie nemarturisita pentru muzica heavy metal, s-ar putea sa cumpere bilete la o opera de Wagner, cu convingerea ca va face o surpriza placuta. Urmarile vor fi devastatoare... Insa bietul om e nevinovat, el nu poate sti ce preferinte aveti, muzicale sau nemuzicale, decat daca i le dezvaluiti dvs. In concluzie: exprimati-va liber dorintele.
* Ati dori ca partenerul dvs. sa va sarute mai putin distrat cand isi ia ramas bun dimineata, inainte de a pleca la serviciu, si sa-si dea cat de cat osteneala pentru completarea listei de invitati la petrecerea de ziua lui? Deschideti gura si spuneti-i. Daca dorintele dvs. se vor indeplini ori nu, aceasta este o alta chestiune. Dar ca s-o aflati, trebuie macar sa fi facut o incercare.
* E limpede ca lumina zilei faptul ca dorintele nerostite dau nastere, cu timpul, la conflicte. Si inalta intre dvs. si partener un zid, care tot creste, pe masura ce amandoi va simtiti din ce in ce mai neintelesi.
* Probabil ca, mai ales in materie de erotism, va vine greu sa-i comunicati ce anume ati dori, in special daca n-ati facut-o pana acum. Totusi, e bine sa va luati inima in dinti. Procedati cu prudenta, ca sa nu-l ofensati, dar spuneti-i deschis ca tanjiti dupa mai multe mangaieri si iubire. Caci, pana in ziua de azi, el a trait cu falsa convingere ca totul e perfect, asa cum este. Insa, la urma urmei, nici dvs. nu l-ati contrazis vreodata.

5. Revizuiti-va asteptarile
* Partenerul dvs. se trezeste greu dimineata? Nu asteptati de la el sa va aduca la pat ceasca de cafea *

La inceput, ati vazut numai glazura de ciocolata. V-ati aratat unul altuia doar partile bune. Normal, de vreme ce fiecare urmarea sa-l cucereasca pe celalalt. Ati lasat deocamdata deoparte asemenea amanunte fara importanta, cum ar fi pasiunea dvs. pentru hainele de firma sau "orgiile" nocturne cu pizza. La drept vorbind, si partenerul dvs. a trecut sub tacere ca uraste calatoriile, ca dimineata va trebui sa trageti zdravan de el ca sa-l dati jos din pat si ca danseaza cu gratia unui urs.
* Nu asteptati ca el sa va dea tot ce va trece prin minte. Lectura nu va atrage in mod deosebit, va uitati cel mult pe niste povestiri scurte, pe cand el e un adevarat soarece de biblioteca? Nu-i stricati cheful, lasati-l sa-si vada de ale lui. E destul ca s-a hotarat sa plecati in fiecare week-end unde vedeti cu ochii.
* Ingaduiti-va, reciproc, o anume libertate de miscare, creati spatii autonome, care sa permita fiecaruia sa-si satisfaca propriile inclinatii.
* Sa nu presupuneti ca o relatie va poate solutiona problemele personale, cele pe care le-ati tergiversat cu anii. Rezolvarea lor cade in sarcina dvs.

6. Faceti complimente
* Complimentele sunt portii de mangaiere pentru suflet. Obtineti efecte importante, cu un minimum de efort *

Indiferent cine ar fi persoana, ii veti putea aduce un suras pe chip, ca prin farmec, daca rostiti un compliment sincer. Caci orice om se bucura sa fie apreciat. Un cuvant dragut, o fraza amabila - si atmosfera se schimba. Norii cenusii se imprastie si iese soarele. Incercati metoda si in relatia dvs. de cuplu. Nu permiteti in nici un caz ca, din pricina rutinei cotidiene, sa fie abandonate lucruri importante, cum sunt micile atentii reciproce.
* In fiecare zi o vorba buna - aceasta ar trebui sa fie o regula de neocolit, un fel de mecanism aflat permanent in functiune. Fixati-va deliberat un asemenea scop. Nu obositi sa-i spuneti mereu partenerului dvs. ce va place la el. Foarte greu nu poate fi. Doar l-ati ales tocmai datorita numeroaselor lui insusiri minunate, nu?
* Nu va tainuiti sentimentele. Dati-le frau liber si lasati-le sa se manifeste prin gesturi si cuvinte spontane. Telefonati-i la birou, ca sa-i spuneti ca il iubiti. Uneori, intorcandu-va din oras, aduceti cate un mic cadou pentru el, nu cu o ocazie speciala, ci "asa, pur si simplu". Surprindeti-l cu o scrisorica tandra, pe care o va gasi pe perna, dupa o seara petrecuta cu baietii, la o bere.

7. Acceptati intimitatea
* Este importanta disponibilitatea de a te deschide catre partener. Fara plasa de siguranta si unghere ascunse *

Legatura intimitatii uneste doi oameni. Ei isi impartasesc unul altuia gandurile si simtamintele, isi dezvaluie vulnerabilitatea, sunt sinceri unul cu celalalt - in discutii, in atingeri, in mangaieri. Intimitatea s-a infiripat intre ei pe masura ce s-a consolidat increderea. Dar atentie: nici in aceasta privinta nu veti primi nimic de-a gata. Caci intimitatea nu este o stare perpetua la care ajungeti, pentru ca apoi s-o pastrati vesnic. Apropierea se cere construita neincetat.
* Nu lasati sa treaca nici o zi fara sa va atingeti afectuos si sa va luati in brate - chiar daca, adesea, o veti face doar pe fuga.
* Trebuie sa intelegeti ca sexualitatea reflecta intotdeauna consistenta unei relatii. Stresul si problemele se repercuteaza nu numai asupra vietii de zi cu zi, ci si a ceea ce se intampla in pat. Totusi, nu exista motive de ingrijorare: daca aveti nemultumiri, vorbiti despre ele.
* Nu priviti deosebirile dintre preferintele dvs. sexuale ca pe niste probleme ce trebuie rezolvate, ci pur si simplu ca pe o serie de date personale pe care se cuvine sa vi le acceptati reciproc. Gasiti echilibrul intre ce oferiti si ce primiti.
* Ignorati statisticile care incearca sa va invete de cate ori este "normal" sa faceti dragoste. Nu exista nici un fel de norma. Aflati singuri ce e potrivit pentru dvs. Numai asta conteaza.

8. Depasiti crizele
* Crizele sunt negative? Nu-i credeti pe cei ce se straduiesc sa va bage in cap o asemenea idee. Iar cine pretinde ca n-a avut niciodata una, acela joaca teatru *

Frictiuni, cateodata si scandaluri cu farfurii sparte, se intalnesc la toate cuplurile. Prin urmare, n-aveti temei sa va panicati, daca si la dvs.




se produce din timp in timp cate o criza. Cum ar putea fi altfel? La urma urmei, intr-o relatie de cuplu se regasesc alaturi doi oameni. Iar ei au, cel mai adesea, preferinte, nevoi si pareri diferite. Singura intrebare este: cum sa gestionati optim conflictele, cum sa depasiti divergentele, in spirit constructiv?
* O regula practica: nu musamalizati nimic. Conflictele pot fi facute sa dispara intr-un singur mod: clarificand situatia si gasind o solutie.
* Fara cuvinte jignitoare, fara lovituri sub centura. Fara sentinte globale de tipul: "Esti rece ca un peste". Vorbiti numai despre problema respectiva, cat mai concret si obiectiv. Evitati generalizarile ("Mereu esti obosit si prost dispus").
* Vorbiti despre sentimentele care va incearca, fie si in mijlocul unei discutii. Priviti-va interlocutorul in ochi.
* Exprimati-va in fraze scurte. E mai usor pentru cel care va asculta.

9. Pastrati-va pofta de viata
* Orice relatie are suisuri si coborasuri - dar nu lasati sa vi se taie pofta de viata *

Fericirea se dubleaza atunci cand o imparti cu cineva. Cuplurile fericite stiu asta si, traind totul impreuna, reusesc sa-si sporeasca pofta de viata. Ele isi stabilesc corect centrul de greutate al vietii lor: structura ei de rezistenta este relatia, iar nu profesia si cariera. Daca dvs. priviti eventual relatia doar ca pe un adaos placut la existenta dvs., insa nu ca pe componenta ei principala, mergeti intr-o directie gresita si ar trebui sa va ganditi cum ati putea-o schimba.
* Un adevar banal: iubirea valoreaza mai mult decat bunastarea si cariera. Banii nu ne fac fericiti, insa o relatie stabila da. Reamintiti-va mereu si mereu acest lucru. Fiti recunoscatoare ca aveti un partener si faceti totul pentru a va bucura din plin de viata traita alaturi de el.
* Extindeti-va activitatile comune, aceasta contribuie enorm la strangerea legaturii dintre doi oameni. Concerte, drumetii, muzee. Si nu va doreati de o vesnicie sa urmati impreuna un curs de tenis? Pentru viitor, propuneti-va si alte lucruri de facut in doi. Ele vor suda si mai mult cuplul dvs.
* Planificati-va si actiuni mai ample, la intervale regulate. Cateva zile intr-un hotel la munte, o scurta calatorie la Praga. Deja discutiile pregatitoare fac sa creasca bucuria febrila a asteptarii, iar dupa ce v-ati intors, veti aborda rutina cotidiana cu o energie proaspata.

10. Manifestati toleranta
* A avea umor inseamna a rade, totusi. Fiti ingaduitori cu micile slabiciuni *

Sa fii si sa ramai uman? Deseori nu e atat de simplu. Fie ca el a lasat din nou scrumiera plina de mucuri, se incapataneaza sa cumpere de la magazinul cu cele mai mari preturi sau uita ziua de nastere a mamei dvs.... Toleranta va este mereu pusa la incercare. Pastrati-va calmul. Ganditi-va: dvs. l-ati vrut pe acest barbat - si anume, dintr-un singur motiv: pentru ca il iubiti. Pe de alta parte, cinstit vorbind, cateva mici cusururi aveti si dvs.
* Trebuie sa intelegeti ca e normal sa nu va placa totul la el. Insa, chiar daca nu-i impartasiti nici pe departe predilectia pentru filmele western, sunteti cel putin datoare s-o acceptati. El adora sa-l vada pe John Wayne cum galopeaza prin stepa incinsa de soare - si pace buna. E dreptul lui, iar dvs. n-aveti nici o justificare sa-l condamnati.
* Faceti uz cu generozitate de toleranta dvs., caci pentru a primi trebuie mai intai sa daruiti. Spuneti cu mana pe inima: credeti ca pe el il incanta faptul ca de doua ori pe luna dvs. stati la taclale cu prietenele pana la miezul noptii, povestind cate in luna si in stele? Dar: va critica din cauza asta, ori se amuza dupa aceea pe seama dvs.?
* Incercati sa priviti lucrurile cu umor. Nu va luati la tranta cu morile de vant, caci v-ati alege numai cu stres, iar stresul va imbolnaveste. Mult mai sanatos este sa sesizati comicul oricarei situatii. Si sa radeti de greseli. De ale dvs. proprii. Si de ale lui, bineinteles.
* "O casnicie nu e o casa ridicata din prefabricate, ci o cladire la care ai mereu de construit si de reparat cate ceva" (Jean Gabin)
* "O casnicie intemeiata doar pe indragostire este ca incercarea de a lungi o povestire scurta" (Proverb grecesc)
* "In viata, casnicia e si un fel de centura de siguranta: ea limiteaza considerabil urmarile diverselor accidente" (Heinz Ruhmann).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu